070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ze lijken op elkaar, maar zijn totaal verschillend

Ruim van tevoren kondigen ze het aan zodat we er rekening mee kunnen houden. Ze snappen dat het vervelend is, maar het is echt nodig. Ik mopper. Midden in de winter, nachtvorst en dan ook nog op mijn verjaardag. Geen verwarming, licht, muziek, koffie of visite. Want tja, het kan uitlopen, zo voegen ze er in een bijzin aan toe.

Onderhoud
Ze noemen het onderhoud. Ik probeer me voor te stellen wat er aan elektriciteit te onderhouden is, maar kom niet verder dan snoeren en stopcontacten. Is dat dan zo ingewikkeld dat ze er bijna een dag mee bezig zijn? Zuchtend maak ik een lijstje met acties. Het begint met vroeg opstaan zodat ik nog kan douchen. De vaste telefoonlijn doorschakelen naar mijn mobiel. O ja, ervoor zorgen dat deze is opgeladen, want anders gaat het toch nog mis met die verjaardagstelefoontjes.

Wat een gedoe!
Ik kijk rond en zie nog meer. De verwarming van te voren hoger zetten zodat de warmte langer blijft hangen als de stroom eraf gaat. De koelkasttemperatuur verlagen, om wat erin staat zo lang mogelijk koud te houden. Een zaklamp klaarleggen voor als ik ruimtes zonder ramen in moet. Poeh hé, wat een gedoe! Normaal sta je er niet bij stil, maar bij veel dingen in huis is elektriciteitsenergie nodig. Pas als die er niet meer is, word je geconfronteerd met de noodzaak.

Verveling
Het is net als bij mijn klanten: ze gaan gewoon door zoals ze altijd doen, totdat ze niet meer met energie gevoed worden. Ze vallen uit, omdat ze hun werk kunnen dromen en geen enkele uitdaging meer voelen. Alles is bekend, ze hoeven niet meer na te denken en vervelen zich te pletter in hun werk. Hallo bore-out!

Het is een tweeling
Bore-out lijkt aan de buitenkant erg op zijn broer burn-out. Vaak herkent de bedrijfsarts hem niet eens en denkt hij dat het gewoon een gevalletje van teveel is. Te veel stress, spanning, gedoe of iets anders vervelends - overbelasting.
Bore-out gaat over het tegenovergestelde: onderbelasting door te weinig. Te weinig niveau, motivatie, plezier of iets anders leuks. Je wordt niet genoeg gestimuleerd en je vindt je werk saai. Vaak voel je je moe of niet geconcentreerd. Je hebt geen enkele verbinding meer met je werk.

Zogenaamd druk
Misschien verrast het je, maar die verveling geeft stress, frustratie en ontevredenheid. Je wordt prikkelbaar en bent niet geïnteresseerd in je omgeving. Als je niks te doen hebt of als je werk niet genoeg uitdaging geeft, kan het zijn dat je taken gaat uitstellen. Dan doe je alsof je het razend druk hebt, terwijl je je ontzettend verveelt.

Erg?
Denk je nou: ach, te weinig te doen hebben op je werk, dat kan toch nooit zo erg zijn? O nee? Omdat je onvoldoende wordt uitgedaagd, ga je aan jezelf twijfelen. Je werkt al zo lang niet meer op je niveau dat je je afvraagt wat je wel en niet kunt. Je problemen kunnen erger worden als je zelfvertrouwen door dit alles wordt beschadigd. Je situatie lijkt uitzichtloos als je steeds vaker denkt dat het onmogelijk is om er iets aan te veranderen.

Onderschat het niet
De mentale en lijfelijke gevolgen zijn dezelfde als bij een burn-out. Mentale klachten als depressie, slaapproblemen en lusteloosheid dienen zich aan. Fysiek kun je te maken krijgen met hoofdpijn en vermoeidheid.

Gun jezelf werkgeluk – onderhoud jezelf en zorg dat je ver weg blijft van de grootste valkuil in de tweede loopbaanhelft!

Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van maxmann via Pixabay
In blog: afbeelding van Colin Behrens via Pixabay

 

Voorkom die bore-out: weet waar het in jouw leven en werk om draait
Zet de stap naar twee zingevende coachgesprekken

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.