070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Waar krijg jij later spijt van als je er nu niets aan doet?

Gedurende enkele jaren werkte ik als vrijwilliger bij Humanitas. Ik begeleidde mensen die een dierbare hadden verloren. Vaak hoorde ik dat ze spijt hadden over iets dat ze niet hadden besproken met de overledene.

Bronnie Ware
Ik moest hieraan denken toen ik laatst in een boekhandel ronddwaalde. Daar kwam ik een boek tegen waarover ik al veel las: The top five regrets of the dying. Het belicht de andere kant van deze situatie en is geschreven door de Australische Bronnie Ware. Zij werkte jaren in een baan die haar niets deed. Op zoek naar werk komt zij terecht in de palliatieve zorg. Zonder de juiste kwalificaties of ervaring. Jarenlang begeleidt zij mensen tijdens de laatste periode van hun leven. Ze heeft veel gesprekken met hen en verzamelt hun uitspraken.

Van blog naar boek
Op internet schrijft ze een blog over de openhartige uitlatingen van mensen die ze verzorgt. Waar hebben ze spijt van? Wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar blog meer dan drie miljoen keer bezocht. Ze besluit haar ervaringen te verwerken in een boek, dat in 2012 verscheen. De Nederlandse titel is Als ik het leven over mocht doen.
Ik las dit boek met veel aandacht. Sommige passages zijn ontroerend. De inhoud is inspirerend bij je zoektocht naar waar je hart ligt. Naar wat je wilt doen in en met je leven.

De vijf belangrijkste levenslessen
Bronnie Ware beschrijft de top 5 van zaken waar mensen aan het eind van hun leven spijt van hebben.

1. Had ik maar de moed gehad om mijn eigen leven te leven, in plaats van de verwachtingen van anderen te volgen
Dit was ook hun grootste frustratie, omdat het inzicht te laat kwam. Bewust of onbewust kiezen mensen ervoor om iets niet te doen. Aan het eind van hun leven zien ze pas hoeveel dromen ze niet gerealiseerd hebben.

2. Had ik maar wat minder hard gewerkt
Mensen hadden graag een ander evenwicht gehad. Met meer tijd voor hun partner en gezin.

3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten
Vaak hebben mensen zich neergelegd bij een middelmatig bestaan. Uit angst om te laten zien wie ze werkelijk zijn.

4. Had ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren
Het is niet altijd gemakkelijk om de dagelijkse drukte te combineren met vriendschappen. Toch kreeg Bronnie Ware te horen dat contact met vrienden heel belangrijk is voor een bevredigend bestaan.

5. Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund
Mensen in de laatste fase van hun leven concluderen dat gelukkig zijn een keuze is. De omstandigheden van een leven heb je niet in de hand. Wel kies je zelf hoe je daarop reageert.

Waar krijg jij later spijt van als je er nu niets aan doet? Maak eens een lijstje en ga ermee aan de slag!


Fotocredit
Bovenrand: eigen foto
Foto in blog: afbeelding van Holger Schué via PixabayBoekgegevens
Bronnie Ware
Als ik het leven over mocht doen – Een jonge vrouw op zoek naar de vijf belangrijkste levenslessen (oorspronkelijke titel ’The top five regrets of the dying')
A.W. Bruna Uitgevers, ISBN 9789400501966

Zorg dat je geen spijt krijgt van je loopbaan
Pak de regie over je werk!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.