070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Tips voor meer compassie met jezelf

Zelfcompassie bestaat uit drie elementen:
•‘Self-kindness’: wanneer je lijdt of faalt of je tekort voelt schieten, negeer dan niet je gevoel of dompel jezelf niet onder in zelfkritiek. Wees in plaats hiervan warm en begripvol tegen jezelf.

•‘Common humanity’: als je gefrustreerd bent over dingen die niet gaan zoals jij dat wilt, is er vaak een irrationeel, maar hardnekkig gevoel van isolement. Je voelt alsof je de enige bent die het moeilijk heeft of fouten maakt. Leed en onvolkomenheden zijn echter een deel van de menselijke ervaring die we allemaal delen.

•‘Mindfulness’: een niet-oordelende, beschouwende bewustzijnstoestand, waarin je je eigen gedachten en gevoelens bekijkt zoals ze zijn, zonder ze te onderdrukken of te veranderen. Als je je pijn negeert, kun je geen compassie hebben. Tegelijkertijd vereist mindfulness dat je je niet identificeert met je gevoelens en gedachten en je er niet door laat opslokken.

Hoe kun je je zelfcompassie vergroten?
Vind je het lastig om compassie met jezelf te hebben? Kijk eens naar de volgende gedachten en tips en kies wat je aanspreekt.

Self-kindness:
• Wat zou een lieve, zorgzame vriend(in) tegen je zeggen in deze situatie?
• Wees goed voor je lichaam; raak jezelf aan, neem een lekker bad of een douche, vertroetel jezelf, juist als je het moeilijk hebt!
• Hoe kun je iets leren als je nooit fouten maakt?

Common humanity:
• Denk aan andere mensen die vergelijkbare fouten maken, gebreken hebben, tegenslag ervaren. Ze zijn overal op de wereld, je bent niet alleen!
• Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag en je keuzes, maar bedenk ook dat al je gedrag verbonden is met het gedrag van anderen, dat niets in een vacuüm gebeurt.
• Doe iets aardigs voor een ander, ga niet wachten tot een ander iets aardigs doet voor jou. Je zult je al meteen beter voelen!

Mindfulness:
• Doe aan (Zen-)meditatie of yoga.
• Neem een rozijn of een stukje appel. Eet hem niet zomaar op, zoals je altijd doet, maar geef er aandacht aan. Kijk er goed naar: de vorm, de kleur, de textuur. Ruik eraan. Houd hem tegen je lippen voordat je hem in je mond doet. Richt al je aandacht op alleen maar deze rozijn en dit moment. Doe hem in je mond, nog zonder te kauwen. Voel hoe hij aanvoelt. Ga dan langzaam kauwen. Het doet er niet zoveel toe hoe je dit precies doet, het gaat erom dat je met je aandacht in het hier-en-nu bent. Zo aandachtig als je naar de rozijn kijkt, zonder hem anders te willen maken dan hij is, zo kun je ook naar je eigen gevoelens en gedachten kijken.
• Bedenk dat gevoelens komen en gaan. Moeilijke gevoelens gaan weer voorbij. Je bént niet je gevoelens, je hébt ze.

Meer tips over compassie
Eerder schreef ik twee andere blogs oer compassie: een over het testen van je zelfcompassie en een over de vijf msverstanden over compassie.

Bron: website over compassie
 

Wil je meer zelfcompassie?
Personal coaching helpt je hierbij

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.