070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

‘Mensen hebben het recht om hun leven te verkloten’

Een createur, zo noemt hij zichzelf. Hij verzint graag dingen, omdat hij dat leuk vindt. Met een aanstekelijke lach vertelt hij dat hij zo arrogant is om van zichzelf te vinden dat hij goede ideeën heeft. En voegt daar direct aan toe: ’Ik ben bewust arrogant, niet onbewust.’ Daarmee heeft hij me al in de eerste vijf minuten van ons gesprek te pakken.

Crisis
Ik leer Frank Schurink (1961) kennen tijdens een training. Hij vertelt hoe hij na zijn opleiding tot beeldend kunstenaar een ontwerpbureau opzette. Zijn bedrijf wordt geteisterd door zowel de IT- als de financiële crisis. Die tweede hakt er fors in. Daar komt bij dat hij zich al jaren niet meer de frisse ontwerper voelt die hij ooit was. Als vijftiger denkt hij: wat ga ik doen met de twintig jaar die ik nog te werken heb? ‘Ik kan mijn energie erin steken om het bedrijf boven water te krijgen, doorgaan met wat ik al ken en de rit uitzitten tot mijn pensioen.’

Energie
Zonde van zijn tijd, vindt hij. Wat hij ook gaat doen, het kost energie. Dan moet het hem wel energie geven waar hij blij van wordt. Hij volgt jarenlang trainingen voor persoonlijke groei. Wat hij leert, heeft zijn interesse. Hij raakt zo geïnspireerd dat hij ervoor kiest om op basis van zijn nieuwe inzichten en ervaringen een eigen trainingsconcept te ontwikkelen.

Interesse
We praten over hoe belangrijk die interesse voor hem was. ‘Ik dacht: als ik dat kan ontwikkelen, wil ik daar de rest van mijn leven mee bezig zijn. Niet meteen opgeven als het niet lekker gaat. Erop vertrouwen dat het de moeite waard is, naast vertrouwen in mezelf dat ik dit kan.’ Hij start een tweede bedrijf, naast het bestaande.

Levenservaring
De levenservaring van een vijftigplusser blijkt doorslaggevend te zijn. Hij voelt niet meer de behoefte om te laten zien hoe geweldig hij is. Die onbewuste arrogantie maakte plaats voor de gerichtheid op anderen. ‘Wat heeft die ander eraan? Wat kan ik betekenen voor de volgende generatie? Wat kan ik nalaten?’

Breinkennis
Hij ontwikkelt vormen om de kennis over het brein boeiend te maken voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in zelfontwikkeling. Organiseert hiervoor avondjes uit, schrijft een boek. Ik raak gefascineerd door wat hij vertelt over het brein. Hoe we onze gedachten en gevoelens vastzetten en daardoor ons gedrag. Terwijl we juist ontzettend flexibel in elkaar zitten en we onszelf kunnen blijven doorontwikkelen.

Flexibiliteit
Daar zit de crux: kunnen. Frank: ‘Je kiest er zelf voor of je flexibel bent of niet. Je kunt blijven doen wat je altijd deed. Dan komt je brein langzamerhand vast te zitten. Bij het ouder worden groeit die starheid en wordt het steeds lastiger om jezelf en je gedrag te veranderen. Die starheid neem je mee naar je pensioen. Overigens ben je met die houding bevattelijker voor Alzheimer’.

Niks moet
Hij is geen missionaris die het evangelie predikt. ‘Als je het leven ziet als jouw verantwoordelijkheid, is het aan jou wat je daarmee doet. Er moet niks. Mensen hebben het recht om hun leven te verkloten! Ik geef alleen maar aan hoe het werkt.’

Werk en leven
We praten over het in elkaar overvloeien van werk en leven. ‘Het is kul om je loopbaan te zien als iets dat gescheiden is van je persoonlijke leven. Als je aanhikt tegen iets in je werk, speelt er meestal iets privé. Verander je wat in je loopbaan, dan verandert er ook wat in je leven.’ We vinden elkaar al snel in deze ervaring.

Einde
We besluiten elkaar vaker te ontmoeten. Aan het eind van dit gesprek zegt Frank: ‘Realiseer je als 40+’er dat je nog een heel leven voor je hebt. Als je met het leven omgaat van ‘dit is het’, dan is dat de toekomst die je voor jezelf bestelt. Natuurlijk komt aan elk leven een keer een einde, daar is niks mis mee. Maar leef het leven nu!’

PS
Ik beveel Franks boek van harte aan: Gedoemanagement – gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt.
Wil je meer weten over Frank Schurink en Gedoemanagement, kijk dan op gedoemanagement.nl.


Fotocredit
Eigen foto van Jardin d’émail van Jean Dubuffet (beeldentuin Kröller-Müller Museum)

 

Kies je ervoor om ‘iets’ te doen met je werkleven?
Met coaching haal je het beste uit jezelf

Reacties

Josien Sneek

Klopt, Catharina - mooi dat je die spreuk naar boven haalt! Van wie was deze ook al weer? :)


Catharina de Ruiter

ja, dit ligt toch echt in de lijn van: "Je kan op elk moment in je leven, je leven een andere draai of wending geven". Daar zijn wij een voorbeeld van Josien! Dit past er helemaal bij.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.