070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Het is oké om te zeggen dat je niet oké bent

Je kent vast de combinatie lichaam en geest. Sommige mensen doen er lacherig over en ‘geloven’ daar niet in. Ik ben een ervaringsdeskundige en weet dat die verbinding er is. Jaren geleden werden mijn hoofd en hart overspoeld door verdriet en zorgen over een vechtscheiding.

Geleerde lessen
Bij mij ging het verstand zijn eigen gang, maar mijn lijf protesteerde: het bracht me letterlijk tot stilstand. Mijn rechterbeenspieren werden keiharde knopen en al het andere gevoel verdween. Pas toen ik mentaal de knop om wist te zetten, herstelde het been zich langzaam en beetje bij beetje. Het waren harde lessen die ik nooit zal vergeten.

Stel je bent een geit
Stel je voor dat je geen kantoorwerker bent zoals ik toen was (in mijn vorige leven was ik jurist bij de overheid), maar een topturner die met haar lijf de meest verbazingwekkende dingen doet. Je bent een levende legende en uitgeroepen tot geit: op zijn Engels GOAT – een afkorting die staat voor 'Greatest Of All Time'. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio ben je de grote Amerikaanse favoriet om eindelijk de Russische dames te verslaan en vijf gouden medailles binnen te halen.

Blessure
Het onverwachte gebeurt: op een van de toestellen gaat het niet goed. Tot verbijstering van iedereen deelt Simone Biles daarna mee dat ze zich terugtrekt uit de teamfinale. Eerst wordt een blessure als oorzaak genoemd. Al snel vertelt ze in alle openheid dat het om een mentale blessure gaat. Tijdens die ene oefening had ze last van ‘twisties’. Je ervaart dan een scheiding tussen lichaam en geest waardoor je je lichaam ‘midden in de lucht’ opeens niet meer kunt controleren.

Levensgevaarlijk
Ik heb niet meer turnervaring dan een enkele onhandige paardensprong in de middelbare schooltijd. Toch griezel ik als ik haar hoor vertellen dat ze niet meer wist wat boven of beneden was, waar ze was in de lucht en hoe ze moest landen. Levensgevaarlijk als je als turner schroeven in de lucht maakt en het risico loopt je nek te breken als je niet op de goede manier valt.

Olympische geschiedenis
Indrukwekkend zijn de woorden waarmee ze haar besluit onderbouwt. “We moeten ons lichaam en onze geest beschermen en niet gewoon doen wat de wereld van ons verwacht.” De grootste kampioenen herken je vaak niet aan hun sportieve resultaten, maar aan die ernaast. Simone schrijft Olympische geschiedenis door als absolute superster haar mentale gezondheid voorrang te geven boven sportieve successen.

Iedereen vindt er iets van
De hele wereld valt over de 24-jarige ster. Haar besluit oogst onbegrip en hoon. Critici binnen en buiten de sport vragen zich af of mentale gezondheid het excuus is geworden voor tegenvallende topsportprestaties. Waarom niet gewoon toegeven dat je het slecht hebt gedaan? Ze vinden dat kinderen sterke rolmodellen nodig hebben en niet deze onzin. Ze moet zich niet zo aanstellen en daardoor haar land beschamen.
Maar ze krijgt gelukkig ook veel steun, zowel van sportcollega’s als daarbuiten. “Het is oké om te zeggen dat je niet oké bent.”

Hoe is dat bij jou?
Het is geen schande om toe te geven dat je het niet meer naar je zin hebt in het werk dat je al zo lang ‘gewoon’ doet. Integendeel – je hebt kracht en lef nodig om dat te uiten! Ik kan je troosten door te zeggen dat die eerste stap vaak de moeilijkste is. En dat je daarna niet alleen verder hoeft te gaan. Roep mijn hulp in en ik loop graag een stuk van jouw weg met je mee, terwijl jij onderweg bent naar je nieuwe toekomst.

PS Wielrenner Tom Dumoulin deed ook een stap terug door de mentale druk van topsport. Ontdek er meer over in het blog Als je niet meer wilt fietsen, ga je nadenken.

Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van Michael Schwarzenberger via Pixabay
In blog: afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

 

Als jij voelt dat je meer werkgeluk wilt, geef dan gehoor aan deze innerlijke oproep
Meld je aan voor coaching in het traject Breng leven in je loopbaan

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel, Catharina! Wat leuk dat je de les benoemt die mijn man Christiaan als psycholoog regelmatig aan zijn cliënten doorgeeft. Inderdaad een hele belangrijke - eentje die je de vrijheid, maar ook de verantwoordelijkheid geeft om de regisseur te zijn van je eigen leven (en loopbaan). Wat betreft Simone Biles: die bronzen medaille heeft ze heel knap gehaald en dat zal voor haar een enorme beloning zijn. Ik gun haar deze van harte!


Catharina de Ruiter

Prachtig geschreven Josien. Daar moet je de belangrijkste les aller lessen voor begrepen hebben, dat eenieder op ieder moment van zijn leven, het leven een andere draai kan geven. Als je dit goed tot je door laat dringen, dan weet je dat je niet hoeft te doen wat anderen van je verwachten, maar dat je je eigen keuzes kan/mag maken. En dat kan zijn: "Pas op de plaats" en uiteindelijk als je er klaar voor bent pas zaken weer oppakken. En in haar geval (heel knap) dan toch nog brons halen.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.