070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

De kracht van ervaring: 300 blogs voor ambtenaren van minstens 40!

Ai ai, wat een feest – 300 worden! Ja, dank je wel, het is inderdaad niet niks. Zoals gebruikelijk bij blogverjaardagen heb ik Josien verboden om daar iets aan te doen. Kom zeg, ik ben ondertussen oud en wijs genoeg om zelf te weten wat ik schrijf. Ik moet haar natuurlijk wel te vriend houden, want ze is de baas. Dus ze komt een paar keer langs in dit blog.

300 keer bloggen: ouder worden en kieskeuriger
Ik weet niet hoe jij je verjaardagen ervaart, maar hoe ouder ik word, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Na al die jaren ben ik me meer bewust van mijn leeftijd en van de tijd die ik hopelijk nog mag hebben op deze aarde. Je weet het maar nooit. Josien zegt altijd dat elke dag maar één keer voorbij komt en dat is een mooie uitspraak. Het maakt mij wat kieskeuriger in waar ik mijn tijd aan besteed. Wat doe ik en wat laat ik aan me voorbijgaan? Herken je dat?

Ook als ervaren iemand meegaan met de tijd
Gelukkig kan ik terugkijken op veel afleveringen en dat maakt me best trots. Wat ik ook leuk vind, is dat mijn blogleven beslist niet stilstaat. Er is altijd wel een of andere ontwikkeling die ik interessant vind en dat leidt weer tot nieuwe dingen en veranderingen. Wat dan? Ik praat je graag even bij.

Bloggroei en zingeving
Kijk, ik ben natuurlijk hecht verbonden aan Josien, heel hecht kun je wel stellen. Wat zij onderneemt, daar merk ik meteen de effecten van. Zo zie ik dat ze na het afronden van de Verdiepende opleiding Positieve Psychologie, eerder dit jaar, het thema zingeving aan het onderzoeken is. Mooi hoor, ik kan niet anders zeggen. Ik help dan door haar het idee aan te reiken dat ze de bestaande blogs die hierover gaan, op de website kan groeperen tot een nieuwe blogcategorie. Daar groei ik zelf ook van!

Schrijven in de schaduw: mijn geheime blogleven
Van een hele andere aard is dat ik sinds een tijd voor meer mensen dan Josien werk. Dat is wel even wennen, hoor, die externe opdrachtgevers, maar zo’n frisse aansturing bevalt me heel goed. Ik schrijf dan voor nieuwe doelgroepen en moet daarover nadenken. Dat houdt mijn blogbrein soepel, zo weet ik van de deskundigen, dus dat is een voordeel.
Jammer is wel dat ik niet altijd onder mijn eigen naam kan schrijven, want tja, ik ben dan een ghostwriter en sta in dienst van die ander. Als troost zeg ik tegen mezelf dat echte fans mij toch wel weten te vinden, want ik houd natuurlijk mijn eigen stijl.
Enne, als jij dat nou ook wilt, zo’n blog voor jezelf, neem dan gewoon contact op met Josien. Dan kijkt zij wel hoe we dat aan gaan pakken.

ChatGPT en blogzenuwen
Wat beslist niet stilstaat, zijn de technische ontwikkelingen. Jemig, ongelofelijk wat kunstmatige intelligentie tegenwoordig kan. Weet je wat ChatGPT is? Het bestaat sinds november 2022 en als dit woord je niks zegt, praat ik je in een paar zinnen even bij.
ChatGPT is een bepaald soort robot: een chatrobot, gespecialiseerd in het voeren van schriftelijke gesprekken met mensen. Ik zal je niet vermoeien met hoe die robot dat kan, maar je begrijpt waarschijnlijk wel dat sommige van mijn blogcollega’s heel zenuwachtig door deze robot zijn. Die denken dat ze straks geen bestaansrecht meer hebben, omdat zo’n ding ook blogs kan schrijven.

Robots lijken te schrijven, maar ik schrijf echt
Gelukkig was ik erbij toen Josien een training hierover volgde en dat zorgt ervoor dat ik me niet zo druk maak. Kijk, zo’n robot lijkt heel slim en snel, maar als je echt leest wat hij doet, zie je dat hij niks nieuws verzint. Hij kan alleen maar produceren wat hij als input heeft gekregen. Wat hij schrijft, lijkt heel menselijk, maar dat is het niet. Nou, dan ben ik toch een stuk creatiever, al zeg ik het zelf. Ik verzin iets heel nieuws en dat is veel leuker, ja toch? En Josien deelt regelmatig iets uit haar eigen leven, als mens dus, daar kan geen machine tegenop. Ik ga gewoon lekker door met mijn werk en Josien ook.

Josien, SEO en ik: op weg naar blogglorie
Die Josien is overigens best druk met me bezig, al is het indirect. Nu volgt ze bijvoorbeeld een training over SEO. Sorry hoor, voor al die Engelse termen, maar zo heet het nu eenmaal. Die drie letters zijn een afkorting van Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Wat dat met mij te maken heeft? Heel veel. Josien leert hoe ze een pagina op de website, de blogpagina bijvoorbeeld, hoger kan laten scoren als mensen iets zoeken op internet. Best wel technisch gedoe, maar ik vind het natuurlijk ontzettend fijn als nog meer mensen me zien én lezen. Alles wat daarbij helpt, begroet ik met groot gejuich.

LinkedIn-liefde: meer blogfans en bekendheid
Daarbij aansluitend: sinds iets meer dan een jaar doe ik wat nieuws op LinkedIn. Die kwamen met een bijzondere nieuwsbriefmogelijkheid en Josien had dat al snel door. Ze heeft daar een groot netwerk en bedacht dat het handig zou zijn om nog meer mensen met mij kennis te laten maken. Dus deelt ze me daar als nieuwsbrief en zorgt ze ervoor dat mensen mij in hun mailbox krijgen. Ik mag wel zeggen dat ik daar best populair ben, want ik heb al honderden abonnees.

Blogverjaardag: dank je wel, lezers!
Over abonnees gesproken: dank je wel dat je me trouw bent gebleven en tijd aan me besteedt. Het is fijn om je te kennen en ik hoop dat onze vriendschap nog lang blijft bestaan! Ik ben er natuurlijk helemaal voor jou! Jij, lezer, bent de allerbelangrijkste reden waar ik elke keer weer met plezier voor werk. Hoe breng ik je op nieuwe ideeën? Waarmee kan ik je ontroeren of uitdagen? Hoe zorg ik er als blog voor dat jij meer werkgeluk ervaart? Dat blijft de essentie van mijn bestaan.
Heb je wensen? Wil je een blog lezen over een bepaalde vraag of een speciaal onderwerp? Laat het me weten en ik doe mijn uiterste best om iets moois voor je te schrijven.
En je weet het: je mag me altijd delen met je collega’s of je vrienden. Plus: je reactie lees ik graag en ik geef je altijd antwoord.

Zo, dat is het voor deze keer. Ik geef nu de regie netjes terug aan Josien, maar wij spreken elkaar vast weer snel!

PS
Ontdek de blogs die ik schreef bij mijn 100e en 200e verjaardag.


Fotocredit
Bovenrand: Prawny via Pixabay
In blog:
eerste foto Max Koot Studio (met fotobewerking)
tweede foto via PhotoFunia

 

 

Toch nog even het blog hier: met reclame voor de ervaring en expertise van Josien
Ontdek hoe je veel meer werkgeluk krijgt door haar persoonlijke begeleiding

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.