070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Boekentip Ikigai

Ben je op zoek naar een boek met diepgang, waar je van leert en dat reflecterend werkt op je eigen leven? Dan heb ik een mooie aanrader voor je.

Ikigai
Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ‘ikigai’. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Dat wordt in verband gebracht met hun leefwijze, waarin het concept ikigai – letterlijk vertaald als ‘het geluk altijd bezig te zijn’, maar in feite vooral ‘zin van het bestaan’ –, centraal staat.

De praktijk
De auteurs García en Miralles vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken hoe ikigai er in de praktijk uitziet. Allerlei thema’s komen in het boek aan de orde: stress, voeding en persoonlijke verzorging, slaap en rust, meditatie en zingeving en oefening en training. In het laatste hoofdstuk is een tiental tips te vinden die de auteurs uit de gesprekken hebben verzameld. Ik verklap er een paar: actief blijven, rustig aan doen, veel lachen, je omringen met vrienden en matig zijn met eten.
 

Stilstaan
Ik vond het een 191 pagina’s lange investering waar ik veel aan heb. Elke dag ben ik mij bewust van de Japanse eetmethode, hoe ik minder gestrest kan zijn, maar vooral van mijn ikigai. Eens in de zoveel tijd sta ik stil bij wat ik doe en waar ik ben in het leven. Dan denk ik: is dit uitdagend genoeg? Word ik hier gelukkig van? Werk ik aan iets waar ik in wil groeien? Heb ik mijn ikigai al gevonden? Het boek leest gemakkelijk weg en laat je even wegvluchten van de negen-tot-vijf-cultuur. Lichte zweverigheid wordt gecombineerd met feiten en de toepasbaarheid daarvan. Dat maakt het boek voor mij tot iets dat me nog lang zal bijblijven. En tot iets dat ongetwijfeld meer mensen geïnspireerd achterlaat!

Inspiratie
Het boek leest gemakkelijk weg en laat je even wegvluchten van de negen-tot-vijf-cultuur. Lichte zweverigheid wordt gecombineerd met feiten en de toepasbaarheid daarvan. Dat maakt het boek voor mij tot iets dat me nog lang zal bijblijven. En tot iets dat ongetwijfeld meer mensen geïnspireerd achterlaat!

PS
Wil je weten wat mijn ikigai is en de jouwe ontdekken? Lees het in het blog Hoe word jij 's ochtends wakker?

Boekgegevens
Francesc Miralles en Héctor García:
Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven
Uitgever: Boekerij ISBN 9789022578452


 

Ben je op zoek naar de ikigai in je werk?
Doe het effectief, samen met mijn professionele hulp

Reacties

Josien Sneek

Graag gedaan, Michiel! Mooi dat mijn tip voor jou de aanleiding was om het boek te ontdekken. Zo te lezen heb je veel aan het boek gehad. Ik wens je heel veel ikigai in je leven en werk!


Michiel Oosschot

Dank je wel voor de tip. Wat een interessant, leuk en goed toe te passen boek! Heb meer gelezen over dit onderwerp, maar in Ikigai komt alles mooi, praktisch en samengevat samen.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.