070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Veel gestelde vragen over e-coaching


Is e-coaching voor iedereen mogelijk?
Voor de meeste mensen wel. Natuurlijk hebt u toegang tot internet nodig, naast een rustige plek en voldoende tijd. Bij schriftelijke coaching is het nodig dat u voldoende schriftelijk taalvaardig bent.
Naast deze basisvoorwaarden is het belangrijk dat u zich kunt concentreren en kunt plannen. Ook motivatie en vertrouwen in de goede afloop zijn belangrijk. Als u negatief bent over online coaching, is de kans groot dat u niet of te laat op berichten van de coach reageert of dat u voortijdig stopt.


Ik houd erg van persoonlijk contact. Ga ik dat niet missen bij schritelijke e-coaching?
De ervaring van e-coachklanten is dat de band met de coach net zo persoonlijk is als bij face-to-face gesprekken. Soms zelfs nog meer. Tussen twee coachgesprekken zit vaak een aantal weken, een e-coachtraject is veel intensiever. Je ‘spreekt’ elkaar frequenter, soms diverse malen per week.
De magie van schriftelijke e-coaching schuilt ook in het schrijven. U opent uzelf gemakkelijker, omdat we elkaar niet zien. Plus: schrijven vertraagt het denken en hierdoor heeft u beter zicht op uw eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Dit alles maakt dat het contact heel persoonlijk voelt.
 

Is het niet moeizaam en tijdrovend om lange e-mails te schrijven en te lezen?
Zoals veel anderen besteedt u waarschijnlijk op uw werk veel tijd aan e-mails. E-coaching via berichten is echter iets heel anders dan het gewone mailverkeer. Mijn coachberichten zijn vaak niet meer dan een paar korte (maar zeer effectieve!) alinea’s. Soms zit er een bijlage bij met een oefening, een filmpje of enkele vragen.
Uw berichten zijn een reactie op vragen of de uitwerking van een oefening. Daardoor zijn ze gestructureerd en bondig.


Ik ben bang dat ik niet goed genoeg schrijf. Kan ik me toch aanmelden voor e-coaching?
Bij schriftelijke coaching gaat het niet om het schrijven van een roman! Bovendien: het contact hoeft niet per se via schrijven te gaan. Als dat beter bij u past, kiezen we voor een andere communicatiemanier. Zo kan ik u vragen een mindmap te maken met trefwoorden of een tekening.


Heeft online coaching net zo veel effect als face-to-face coaching?
Ja, vaak zelfs nog meer. Ik ben sinds 2017 werkzaam als gecertificeerd e-coach en merkte al tijdens de opleidingen, bij het werken met proefklanten, hoe effectief het effect van online coachen is.
In de coronatijd heb ik al mijn gesprekken met coachklanten omgezet naar online contact, zowel met video als schriftelijk. Ook van die klanten hoorde ik dat de vertrouwelijkheid, de openheid of de diepgang van het contact niet lijdt onder het online karakter. Veel mensen vonden het contact zelfs fijner. Ontdek nog meer voordelen van e-coaching.

Het lijkt alsof er sinds de coronatijd opeens veel e-coaches zijn. Kan iedereen zich zomaar e-coach noemen?
Helaas wel - het is geen beschermde titel. Bij mij bent u verzekerd van professionele coaching. Na mijn vakopleidingen voor trainer en coach breidde ik dit uit naar twee e-coach opleidingen. Hierdoor ontdekte ik het speciale karakter van online coaching en leerde ik veel over online communicatievaardigheden, anonimiteit en taaltechniek.


Communicatie tussen mensen draait niet alleen om taal. Hoe voorkomt de coach dat hij in schriftelijk contact belangrijke informatie mist?
Vaak wordt naar voren gebracht dat het bij communicatie ook gaat om de manier waarop iets wordt gezegd. Studies hebben echter aangetoond dat non-verbale aspecten een veel kleinere rol spelen dan gedacht. Een professionele e-coach is zich bewust van het ontbreken van non-verbaal contact en weet hiermee om te gaan.
Aan de andere kant blijkt dat bij schriftelijke coaching mensen vaak explicieter hun gevoelens opschrijven om de coach een goed beeld te geven van hun situatie. Voor de coach is het daarom zelf vaak gemakkelijker om emoties en gevoelens in te schatten.


Hoe is de privacy geregeld bij schriftelijke coaching?
Contact vindt plaats via de online leeromgeving Ervaren Ambtenaren Academie. Deze is ondergebracht bij het bedrijf OpenEdu,een organisatie die gespecialiseerd is in online leren voor bedrijven en onderwijsinstellingen. OpenEdu werkt conform GDPR Richtlijnen en alle servers zijn gehost in een ISO 27001 gecertificeerde omgeving.

Als coachklant maakt u uw eigen account aan in de leeromgeving, een account dat alleen toegankelijk is met een gebruikersnaam en wachtwoord.
Ervaren Ambtenaren heeft een eigen privacyverklaring.
Door dit alles is uw privacy gegarandeerd.

 

 

 

Hebt u andere vragen over e-coaching?
Ik beantwoord ze graag