070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Oud is fout en jong is goed

Is dat jouw kindje?’
“Nee! Dat is mijn baby.’
Regelmatig kom ik Emma (3) tegen, als ze op bezoek is bij haar opa en oma die in ons appartementsgebouw wonen. Ze is een beetje verlegen, maar na een tijd voorzichtig contact durft ze sinds kort te reageren. Tot een gesprek komt het nu niet, want ze is alleen maar bezig met haar pop.

Woorden
Woorden doen ertoe, niet alleen als je drie jaar bent – ze hebben effect. Bij jezelf is dat effect er zelfs als je woorden niet uitspreekt en ze alleen maar deel zijn van je gedachten. Ook dan hebben ze kracht: ze bepalen je gevoel, vaak zonder dat je daar erg in hebt. Het gevoel zorgt dat je je op een bepaalde manier gedraagt, met een bepaald resultaat. En dit leidt weer tot een nieuwe ronde van gedachten, gevoel, gedrag en gevolg. Als je meer wilt ontdekken over dit bijzondere proces, kijk dan even in het blog over denken, voelen en doen.

Effecten
Woorden die je uitspreekt, hebben ook een effect op jezelf. Je ziet de reactie van anderen op wat je zegt en dat leidt tot een reactie in jou. In al onze contacten met anderen of in situaties zonder directe anderen, treden ook effecten op. Zo merk ik als leeftijdsexpert van ervaren werkers de intense kleuring van het woord ‘oud’. Vooroordeel is misschien een betere omschrijving. In één zin: oud is fout, jong is goed.

Leeftijd
Na al die jaren krijg ik nog steeds rillingen over mijn rug als ik dit hoor en lees. Ouder worden is toch de loop van het leven? Laten we daar alsjeblieft blij mee zijn! Het alternatief, niet ouder worden, spreekt mij helemaal niet aan … Het valt echter niet mee om blij te zijn met wat anderen als een groot nadeel verkondigen. Die eenzijdige en negatief geladen beelden en woorden komen bij je binnen, daar valt weinig tegen te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van mijn coachklanten moeite hebben met hun ‘iets’ gevorderde leeftijd.

Anti
Tja, wat wil je als je voortdurend in de media, in winkels, op straat en in reclameboodschappen nadrukkelijk wordt geïnstrueerd dat je vooral JONG moet blijven. Anti-ageing – het meest vreemde woord dat ooit bedacht is. Toch zijn de planken bij supermarkt, drogist en parfumerie gevuld met potjes, tubes en flessen die ‘tegen het leven’ naar je toeschreeuwen. ‘Koop ons en we toveren je jong. Verf je grijze haren. Word een fitnessfanaat. Loop die lange marathon. Doe iets indrukwekkends. Laat zien dat je niet oud bent.’

Verzet
Je ertegen verzetten, helpt niet. Boos worden evenmin. Erover praten, lukt soms, maar wordt je vaak niet in dank afgenomen. Het blijft een gevoelig, ondankbaar, taboegeladen onderwerp. Wat helpt dan wel? Jezelf aanpakken! Jij bent de enige die bepaalt wat omstandigheden met jou doen. Wat je daarvoor nodig hebt, is niets anders dan je gedachten. Je bepaalt toch zeker zelf wat je doet met wat er om je heen gebeurt?

LEEFtijd
Als jij je niet laat voeden door onzinnige beelden en verhullende woorden, denk en uit je je anders. Geef niet op als het niet meteen lukt. Jarenlange indoctrinatie heb je nu eenmaal niet in korte tijd uitgebannen. Focus op levenskracht, op de wijsheid en ervaring die langer leven je geeft. Vaak besef je niet welke voordelen leeftijd met zich brengt. Maar denk eens aan het zelfvertrouwen dat je opbouwde waardoor je dingen nu zonder enige moeite doet. Of aan het relativeringsvermogen dat je als vanzelfsprekend toont als je denkt aan alles wat eerder op je pad kwam. Gelouterd zijn door het leven is een prachtige oogst. Wees blij met je LEEFtijd en laat niemand en niets dat van je afnemen!


Fotocredit
Bovenrand: foto van Catkin via Pixabay
In blog: foto van congerdesign via Pixabay

 

 

Wil jij nou eindelijk ‘gewoon’ met plezier werken?
Laat persoonlijke coaching je daarbij effectief ondersteunen

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.