070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ken het geheim van je loopbaan

Het lijkt zo’n groot iets, veelomvattend, ingrijpend. Iets waarvan je denkt: tja, ik wil misschien wel, maar als ik eraan begin, kost het zoveel tijd en die heb ik niet. En bovendien: het gaat toch best goed? Ik ben blij met wat ik heb, diesel gewoon door en dan zie ik wel wat er gebeurt.
In mijn praktijk van training en coaching hoor ik deze geluiden heel vaak. ‘Wat ontzettend jammer!’ zeg ik dan. ‘Je weet niet wat je mist! Aan plezier in je werk, energie, creativiteit, ideeën en bezieling.’

Werktijd
Enig idee hoeveel tijd je aan je werk ‘kwijt’ bent? Tel even met me mee. Per maand wordt gemiddeld 173 uur aan werktijd gerekend. Per jaar komt dat, als je er vrije dagen en ziekteverlof aftrekt, op 1776 uur. Stel je bent 40 en je werkt tot je 67ste. In totaal heb je dan nog ongeveer achtenveertigduizend uur te gaan. Op je 50ste nog ruim dertigduizend uur. Ik schrijf deze getallen met opzet voluit …

Hoe werk jij?
Wat doe je in al die uren? Werk je omdat het nu eenmaal moet? Omdat het past bij de opleiding die je ooit hebt gevolgd? Omdat je de sleur van je werk compenseert met je helemaal uitleven in de vakanties? Is dat echt wat je wilt?
 


Het begint bij het begin
Het geheim van je loopbaan is eerlijk zijn tegen jezelf. Erkennen dat je het niet naar je zin hebt in je werk. Onder ogen zien dat je niet meer met dezelfde energie aan de slag bent als een paar jaar geleden. Dit toegeven aan jezelf is de eerste stap, maar vaak ook de lastigste. De grote troost is dus: daarmee heb je het moeilijkste al gehad!

Stilstaan om vooruit te komen
Want dat is het mooie van bezig zijn met je loopbaan: het begint bij het nu, bij het dagelijkse werk. Daar merk je meteen waar je energie van krijgt en waar je het gevoel hebt volledig leeggezogen te worden. Voorwaarde is wel dat je erbij stilstaat. Anders merk je er niets van in de waan van de dag, want de hectiek en de dynamiek van het werk zijn hoger dan ooit tevoren. Die zuigen je mee en laten je geen tijd voor bezinning.

Werk maken van je loopbaan? Dat kun jij ook!
Maak af en toe bewust een pas op de plaats. Kijk naar jezelf alsof je een ander bent. Wat doe je? Hoe doe je dat? Hoeveel plezier geeft het werken je? Wat maakt je blij? Waar ben je trots op? Deze kennis geeft je inzicht in wat je nodig hebt in je loopbaan en wat de volgende stap is. Want jij wilt toch ook met veel plezier blijven werken? Maak er daarom werk van, van die loopbaan van je!

Fotocredit
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

 

Wil jij snel weten hoe jij meer werkgeluk ervaart?
Dan is het Loopbaanvitaliteitsgesprek de perfecte aanpak

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.