070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Boekentip voor iets dat we allemaal doen

Herman van Veen is in veel opzichten een fenomeen. Vaak bezocht ik zijn theatervoorstellingen, luis-terde naar zijn liedjes en las zijn boeken. Wat hij ook doet, het is altijd van grote kwaliteit. Hij is onder-tussen de zeventig gepasseerd, maar treedt nog vaak op in binnen- en buitenland. Productiviteit en creativiteit bepalen zijn leven.
Hij heeft nog niet echt te kampen met klachten, maar ouderdom is toch een belangrijk onderwerp voor hem geworden. Ook hij kan er niet omheen dat hij ‘op leeftijd’ begint te komen.

Wanneer begint dat, ouderdom?
In zijn boek Voor het eerst. Verhalen over ouder worden schrijft hij over het onbarmhartige proces van het ouder worden. “Wanneer begint dat, ouderdom? Op welk moment besef je dat die jonge man is afgelost door een man op zekere leeftijd? De geest is vitaal, maar het lichaam hapert soms. De kloof tussen nu en vroeger wordt steeds groter. De ervaringen stapelen zich op, de herinneringen verdrin-gen elkaar.”

Toen en nu
Indrukwekkend vind ik de onverschrokken manier waarop hij de confrontatie aangaat met zichzelf en schrijft over zijn leven van toen en nu. Over vriendschappen en vergankelijkheid, verlies en levenslust en de troost van de verbeelding. Steeds verbindt hij de persoonlijke verhalen met zijn theater- en lied-teksten. Dan blijkt, wonderlijk genoeg, dat de ouderdom en de dood al sinds jaar en dag overal aan-wezig lijken te zijn.

Zoektocht
Ik las het boek als een zoektocht naar betekenis, speels en filosofisch, om, met Herman van Veen, tot het besef te komen dat je ouder worden steeds weer voor het eerst doet. Het gaat vanzelf en gaat vanzelf weer over.

Een prachtig en intens boek over iets dat we allemaal doen: ouder worden.


Boekgegevens
Herman van Veen: Voor het eerst. Verhalen over ouder worden
Uitgever Thomas Rap, ISBN 9789400401631

 

Wil jij je tweede loopbaanhelft levendig maken?
Ontdek hoe je dat doet in het Loopbaanvitaliteitsgesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.