070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Vakantie is onzin

Vakantieman Mark heeft gezegd dat het weer kan. Vliegtuigen mogen weer vol. Snakkend Nederland juicht. Plannen worden in een razend tempo gemaakt. We kunnen weg!

Vakantiegekte
Al jaren verbaas ik me over de vakantiegekte. Die paar periodes in het jaar – als je genoeg geld hebt tenminste – waar zoveel van afhangt. Ze zijn ons een maandenlange voorbereiding waard, ook al stellen we daarbij de gezinsdemocratie tot het uiterste op de proef. We nemen het allemaal voor lief, want ‘we zijn er echt aan toe’.

Hoe verder, hoe beter
Hoe extremer, hoe leuker. Dat de kans groot is dat je lijf bacteriën (of nog erger) oploopt en je spijsvertering jou signalen afgeeft de nieuwe logés niet op prijs te stellen, is vervelend, maar houdt ons niet tegen. We posten indrukwekkende foto’s en verhalen. Delen spannende momenten met de hele wereld. Verkleuren onze huid tot een onherkenbare buitenkant.

Het geheim
De echte vakantiepraktijk houden we geheim. We vertellen niet dat we de eerste week zo moe zijn dat we niks anders doen dan bij het zwembad hangen of om de haverklap in slaap vallen. Door al die rust komen de opgedane onrust en stress opeens duidelijk naar boven. Geen fijn gevoel.

Vakantiepret
Gelukkig gaat het de tweede week beter en zorgen activiteiten voor afleiding. Maar de hitte is overweldigend en brengt korte lontjes met zich mee. Opdringerige verkopers, in de weg lopende toeristen en tegenvallende attracties bederven de vakantiepret.

Straks weer het werk
In de derde week zijn we volop met onze gedachten bij het werk en hebben nauwelijks meer oog voor de vakantieomgeving. De kantoormailtjes stromen alweer binnen en de eerste vergadering vraagt om aandacht.

Geld verzoet de arbeid
Als je terug bent, zit je voordat je het weet weer in het gewone ritme en lijkt de vakantie ver weg. Gelukkig maakt je salaris veel goed en is er snel een nieuwe vakantie om naar uit te kijken.

Een slechte investering
Misschien chargeer ik. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die een fantastische ervaring hebben. Toch vraag ik me af waarom we zoveel tijd, geld en moeite in onze vakanties investeren, terwijl we daar zo weinig voor terugkrijgen.

Gewoonte
Kijk eens waar je het grootste deel van je tijd aan besteedt. In ‘niet coronatijd’ ben je meer uren met kantoor bezig dan met thuis – slapen buiten beschouwing gelaten. Je spreekt je collega’s vaker dan je partner of gezin. Toch schiet plannen maken voor je werktoekomst er door de drukte vaak bij in. Vreemd hoe werk tot een soort gewoonte is geworden, waar je niet bij stilstaat.

Totdat …
Totdat er iets gebeurt, waardoor je tot stilstand gedwongen wordt. Een reorganisatie waarbij je op je eigen functie moet solliciteren. Een nieuwe leidinggevende met wie het niet klikt. Jouw taken die plotseling naar een andere organisatie worden overgeheveld.

Het kan anders! Zorg dat jouw werk je veel meer geeft dan alleen maar geld. Als specialist in werkgeluk voor gevorderden ondersteun ik je daar graag bij.

Jouw werkgeluk is dichterbij dan je denkt
Met persoonlijke coaching ontdek je wat jij daarvoor nodig hebt

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.