070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

7 tips voor rust in coronatijd

Meestal ben ik optimistisch en niet snel uit mijn evenwicht te brengen. Toch merk ik dat deze coronatijd ‘iets’ met me doet. Nee, als trainer en coach ben ik niet helemaal immuun voor coronastress. Wel heb ik het voordeel dat ik door opleiding, nascholing en ervaringsjaren, stress bij mezelf onderken én instrumenten heb om er iets aan te doen.

Minder stress?
Het eerste waar ik aan denk, is de cirkel van invloed, een model ontwikkeld door de Amerikaanse auteur Stephen Covey. Waarom? Omdat de heftigheid van het nieuws over het virus bij veel mensen een gevoel van angst en stress geeft. In je eentje heb je niet veel invloed op het virus, terwijl het belangrijk is om juist in deze tijden stress te verminderen en angst niet te laten overheersen. Het model van Covey geeft hiervoor een mooi handvat.

Cirkel van betrokkenheid
Covey beschrijft de twee cirkels waarbinnen je actief bent. De grootste is de cirkel van betrokkenheid. Hierin brengt hij alles onder waarbij je op de een of andere manier betrokken bent: familie, werk of het ontwikkelen van een vaccin. Het zijn zaken waarop je niet direct invloed kunt uitoefenen.
Daarom heeft het geen zin om aandacht te geven aan zaken die in deze cirkel zitten. Doe je dit toch, dan kost het veel energie en het levert weinig tot niets op.
Een voorbeeld. Stel dat je een vriend hebt die altijd beren op de weg ziet. Bij alles waarover jij enthousiast bent, komt hij met redenen waarom het niet zal lukken. Wat je ook probeert, je kunt zijn gedachten niet veranderen. Het is verspilde moeite om hem te willen overtuigen.

Cirkel van invloed
De tweede cirkel is de cirkel van invloed. Hierbinnen vallen alle omstandigheden of personen waar je bij betrokken bent én waarop je invloed kunt uitoefenen. Dit is de cirkel waarop je je het beste kunt richten.

Stel dat de persoon in het voorbeeld een collega is met wie je regelmatig moet samenwerken. Dan is het belangrijk om te kijken waarop je wél invloed kunt uitoefenen, bijvoorbeeld je eigen irritatie. Ook kun je bepaalde gespreksonderwerpen mijden. Houd de gesprekken functioneel en deel je enthousiasme met iemand anders. Zo verspil je niet onnodig energie.

Zeven tips
Besef dat er grenzen zijn aan je invloed. Als je leert wat je wel en wat je niet kunt beïnvloeden, biedt dat veel rust. Wat kun je in deze coronatijd in je cirkel van invloed doen? Ik deel graag zeven tips met je.

  1. Begrens jezelf in negatieve prikkels
    Ik wil mezelf goed informeren. Die input heb ik nodig om te kunnen handelen. Maar ik ga niet elk uur op Google lukraak de zoekterm ‘corona’ intoetsen. Niet alle informatie is betrouwbaar en zo ontstaat alleen maar meer angst en onzekerheid.Zorg dat je nieuws leest van bekende en betrouwbare bronnen. Zelf kies ik het meest voor radioberichten, omdat beelden zo overweldigend zijn.
     
  2. Zorg voor structuur
    Voor mij als vaak thuiswerkende ondernemer verandert er niet zo veel, behalve dat ik al mijn training en coaching heb omgezet naar online vormen. De meeste mensen zijn nu echter meer thuis en moeten opeens 100% thuis werken. Dan is het belangrijk een goed dagritme te scheppen.
    Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden weer op. Zorg dat je op gezette tijden eet. Maak een plan voor de dag en noteer dat eventueel op een to-do lijst. Ook al is het maar één ding dat je vandaag wilt doen. Zo houd je overzicht en een gevoel van controle.
     
  3. Doe elke dag iets waar je blij van wordt
    Onderneem elke dag een activiteit die je energie geeft. Of pak een oude of nieuwe hobby op. Het maakt niet uit hoe groot of klein die ook is. Ik ben dol op lastige legpuzzels!
    Misschien vraagt het wat creativiteit van je, maar benader het als ‘omdenken’. Luister naar je favoriete muziek. Schrijf een kaartje naar iemand die belangrijk voor je is. Duik de keuken in en ga aan de slag met een nieuw recept. Lees het boek dat al maanden op je nachtkastje ligt.
     
  4. Oefen zelfcompassie
    Benader jezelf net zo vriendelijk als je zou zijn tegen een vriend of vriendin die het moeilijk heeft. Leef mee: ‘Goh, het is geen gemakkelijke tijd voor je’. Zeg troostende woorden als ‘Het kan iedereen gebeuren, het is begrijpelijk dat je daar last van hebt’. Of verwen jezelf met ’Vandaag mag je even uitrusten of hulp vragen’. Lees meer tips voor compassie met jezelf.
     

     

  5. Verken je angsten en zet ze op papier
    Hoe je je voelt, is vaak een gevolg van wat je denkt. Verken daarom eens je angsten en stel jezelf de volgende vragen: wat zijn de bewijzen voor en tegen de gedachte? Klopt het wat ik denk? Zijn er andere manieren om naar de situatie te kijken? Helpt het mij om zo te denken? Wat levert het me op?
    Plan dan een moment om je angsten en gevoelens op papier te zetten. Van je afschrijven, kan enorm helpen.
     
  6. Beweeg en leef gezond
    Wat mis ik mijn wekelijkse zwemuurtje! En zelfs (nooit gedacht dat ik dat zou zeggen …) de inspanning bij fitness! Nu ik voor het grootste deel binnenshuis leef, is het veel lastiger om genoeg beweging te krijgen. Toch lukt het me aardig. Ik wandel, fiets, loop extra de trap op en neer en doe elke ochtend mijn strekoefeningen liggend op bed. Ik eet gezond en weersta dapper de verleidelijke aanbiedingen van de banketbakker.
     
  7. Train je dankbaarheidsspier
    Hoe lastig de crisis ook is, er is altijd iets positiefs of iets waarvoor je dankbaar kunt zijn. Bijvoorbeeld voor wat nog wél kan. De stellingen in de supermarkten zijn weer gevuld. We hebben meer tijd voor elkaar. Er ontstaan overal prachtige initiatieven. De creativiteit is ongekend.
    Dankbaarheid is een positieve emotie die ons gevaar- en stresssysteem tot rust brengt. Het vraagt soms wat oefening, omdat je je er bewust van moet zijn en er moeite voor moet doen. Maar het helpt echt om meer in balans te zijn.
    Doe deze oefening als je je onrustig of ontevreden voelt. Je kunt hem ook elke dag doen, als onderdeel van het dagelijks tijd voor jezelf nemen.

 

Wil je merken hoe juist nu schrijven je verder brengt?
Ontdek de kracht van coaching via e-mails

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.