Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Persbericht

De V-factor: unieke ‘loopbaanroman’ voor 40+ ambtenaren

Op 25 september verschijnt De V-factor, loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar. Het boek helpt 40+ ambtenaren om een plan te maken voor het vervolg van hun carrière, aan de hand van hun ‘V-factor’. De V-factor staat voor alle levens- en werkervaring die je hebt zodra je de veertig bent gepasseerd. Geleerde lessen, natuurlijk overwicht, zelfstandigheid, relativeringsvermogen, allemaal prachtige kwaliteiten die je prima kunt inzetten voor de tweede helft van je loopbaan.

De hoofdpersonen Sandra en Frank worden tijdens hun vakanties allebei onverwacht aan het denken gezet over hun loopbaan. Sandra realiseert zich op een pelgrimstocht dat ze overal vanzelf is ingerold. En een vriendin op de camping zet Franks loopbaan en leven behoorlijk op z’n kop.
In deze unieke loopbaanroman krijg je als lezer tussendoor vragen en oefeningen om zelf aan de slag te gaan. Je ontdekt wat je werkelijk belangrijk vindt, waar je talenten liggen en wat je wilt bereiken. En daar blijft het niet bij. Als je het boek uit hebt, heb je je eigen actieplan om jouw loopbaan een nieuwe impuls te geven.

Actueel onderwerp
De loopbaan van de 40+ ambtenaar is een actuele kwestie. De mobiliteit in het openbaar bestuur is tot een minimum gedaald. Bijna één op de tien overheidswerkers vindt bovendien dat hij in de verkeerde functie zit, maar is desondanks niet op zoek naar iets anders, zo blijkt uit een trendrapport van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat begin deze maand verscheen.
Jurist Josien Sneek (1958) was tientallen jaren ambtenaar. Op haar 53e schoolde ze zich om van bestuursrechtjurist tot professional trainer en coach en startte een eigen bedrijf: Ervaren Ambtenaren Training & Coaching. Ze coacht 40+ ambtenaren en verzorgt trainingen en workshops.

Volgens haar is het gebrek aan mobiliteit te verklaren uit een combinatie van factoren. ‘Minder vacatures is er één van. Maar zeker ook het accent bij de overheid op cijfers  - verzakelijking, budgetten, bezuinigingen - in plaats van op mensen. In de 30 jaar die ik bij de overheid werkte, heeft het personele beleid zich maar langzaam ontwikkeld. Nu is het totaal doorgeslagen en is iedereen opeens zelf verantwoordelijk voor zijn eigen “employability”. Tja, dat gaat natuurlijk niet in één keer goed. Mijn idee: er is veel meer aandacht, beleid en geld nodig om ambtenaren met plezier, en dus ook productiever, te laten werken.’
In haar coachpraktijk ziet ze vaak dat mensen zich voortslepen totdat ze niet meer kunnen wegens lichamelijke of geestelijke klachten, overspannenheid en burn-out. Sneek: ‘Sommige mensen luisteren dan pas naar hun wake up call. Handiger en verstandiger is het om niet te wachten tot het echt nodig is, maar eerder aan je loopbaan te werken. Dat geeft energie en zorgt ervoor dat je, zelfs in je huidige baan, met meer plezier werkt.’

Boekgegevens
Josien Sneek, De V-factor, loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar
Met een voorwoord van Pieter Winsemius, voormalig minister van VROM
isbn 9789491757068, 160 blz, softcover, € 19,95

NOOT VOOR DE PERS, NIET VOOR PUBLICATIE
Een recensie-exemplaar van De V-factor kunt u aanvragen bij uitgeverij BigBusinessPublishers, Donald Suidman, uitgever@bbpublishers.nl, 06 275 03 441. Auteur Josien Sneek is beschikbaar voor een interview: 070-317 56 58, 06-126 50 357, contact@ervarenambtenaren.nl.
Het boekomslag, een inkijkexemplaar en meer achtergrondmateriaal kunt u vinden op www.bbpublishers.nl/pers.