Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Coachtraject 'Breng leven in je loopbaan!'


Geeft je werk je niet meer het plezier dat je vroeger had?
Vraag je je af of je toe bent aan iets nieuws in je loopbaan?
Heb je geen tijd om bij je loopbaanvragen stil te staan?

Je bent een 40+ ambtenaar. In de loop van de jaren ben je af en toe van functie gewisseld. Ondertussen heb je behoorlijk wat ervaring opgedaan. En toch twijfel je soms. Je vraagt je af: is dit het? Moet ik genoegen nemen met wat ik heb bereikt? Of zit er misschien veel meer in mij, misschien andere dingen dan ik tot nu toe heb gedaan? Maar wat dan? En hoe kom ik daar achter?
Je wilt niet je partner of leidinggevende om advies vragen. Je weet ook dat je in je eentje niet verder komt. Dat stilstaan in je loopbaan achteruitgang is. Je wilt verder. Maar hoe doe je dat?

Stel je voor …
 … dat je precies weet wat je wilt met je loopbaan. Je eigen koers uitzetten gaat je moeiteloos af, want je kent je kwaliteiten. Het werk geeft je energie. Gemotiveerd doe je de ene na de andere klus. Je weet dat je bezig bent met dingen die voor jou belangrijk zijn. De rest van je loopbaan zie je met vertrouwen tegemoet. De ideale situatie!

Maar wat als je op een dood spoor zit?
Wat je dan nodig hebt, is een sparringpartner die een luisterend oor biedt. Die vragen stelt die jou aan het denken zetten. Iemand met een frisse blik. Die jouw werkwereld uit eigen ervaring kent en weet wat er speelt in deze levensfase. Een gesprekspartner die je stimuleert, nieuwe energie geeft. Die je begeleidt bij je persoonlijke ontwikkeling, je feedback geeft en uitdaagt. Je oefeningen aanreikt die je helpen om verder te komen. Een persoonlijke loopbaancoach. Zo iemand wil ik graag voor je zijn.

Wees je eigen loopbaanregisseur
Met het traject Breng leven in je loopbaan maak je werk van je loopbaan. Af en toe is het nodig om stil te staan bij je vragen. Afstand nemen en in beeld brengen welke loopbaanvragen er bij je spelen. Dit traject past bij je als je bijvoorbeeld een van de volgende vragen hebt.

• Weten wie je bent: hoe ziet mijn biografie eruit? Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen? Welke overtuigingen helpen en hinderen mij? Wat zijn mijn persoonlijke waarden en drijfveren? Hoe weet ik wat ik echt belangrijk vind? Hoe vind ik mijn eigen koers?
• Zicht hebben op wat je kunt: waar zit mijn kennis en ervaring? Wat zijn mijn vaardigheden en competenties? Waar heb ik plezier in?
• Duidelijkheid over het vervolg van je loopbaan: wat zijn mijn ambities? Waar liggen mijn doelen? Hoe geef ik een nieuwe impuls aan mijn loopbaan? Wat wil ik behouden en wat wil ik veranderen?
• Actie en rust: hoe krijg ik de regie over mijn loopbaan? Hoe weet ik dat ik op de goede weg zit?

Waar sta je na het traject?
• Je hebt zicht op de patronen in je loopbaan en weet waar je vernieuwing of verdieping wilt.
• Je maakte de balans op en weet wat belangrijk is voor het vervolg van je loopbaan.
• Je weet precies wie je bent en vindt sneller werk dat echt bij je past.
• Je hebt meer persoonlijke kracht en voelt nieuwe energie om verder te gaan.
• Je kunt duidelijk aangeven wat jouw loopbaanwensen en -doelen zijn.
• Je doet je werk met meer plezier en ervaart je werk als zingevend.
• Je hebt een actieplan voor het vervolg van je loopbaan.

Zo gaan we samen aan de slag
Het traject Breng leven in je loopbaan begint met een Loopbaanvitaliteitsgesprek. Daarin onderzoeken we wat je nodig hebt om vitaal aan het werk te zijn. Je krijgt een goed beeld van jouw specifieke loopbaanvragen. Om je te verleiden dit belangrijke en stimulerende gesprek te ervaren, neem ik de helft van de kosten voor mijn rekening. Jouw investering bedraagt € 55,- (exclusief btw).
Besluit je na dit gesprek om je aan te melden voor een coachtraject bij mij, dan breng ik deze kosten in mindering op de kosten van het coachtraject.

Kies je voor het traject, dan maak ik op basis van het gesprek een programma op maat voor je. Het bevat de volgende onderdelen.
• Zeven individuele coachgesprekken (elk van 75 minuten) in mijn sfeervolle praktijkruimte. De frequentie van de gesprekken bepalen we samen. We stemmen dit af op jouw mogelijkheden en behoefte.
• Je voert verschillende oefeningen/opdrachten uit: lees- of werkopdrachten die je uitwerkt tussen de coachgesprekken door. We werken op basis van het boek De V-factor, loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar. Als bonus ontvang je hiervan een (gesigneerd) exemplaar (t.w.v. € 19,95).
• Inspiratiemails: een mix van loopbaantips, aanvullende oefeningen, boekentips, filmpjes en/of muziek. Ter ondersteuning van jouw ideeën en plannen.

Bij de start van het traject maken we een aantal werkafspraken. Hierin leggen we vast wat het karakter is van onze werkrelatie en wat er van ons beiden wordt verwacht.Jouw investering
Het traject Breng leven in je loopbaan vraagt een investering in tijd en geld. Je investeert tijd in een intensief traject, met een bepaalde duur. Je hebt individuele coachgesprekken en voert opdrachten uit. Na elk gesprek schrijf je een reflectieverslag.
De financiële investering is € 2175,-.
Het traject omvat een vast aantal coachgesprekken. Extra gesprekken zijn mogelijk; Hiervoor kun je tijdens of na afloop van het traject kiezen. De kosten hiervan zijn € 325,- per gesprek van vijf kwartier, inclusief passende inspiratiemail.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Het volgen van het traject is een investering die zich terugverdient! Vraag je eens af wat het kost als je blijft hangen in je loopbaanvragen. Verlies van tijd, energie en motivatie is kostbaarder dan je denkt – zeker in de tweede helft van je loopbaan.

Tip: steeds meer organisaties zijn bereid de kosten van coaching van werknemers (deels) te vergoeden. Informeer vooraf bij je werkgever naar de mogelijkheden (bijvoorbeeld in het kader van sociaal beleid).
De coachgesprekken kunnen eventueel in de avonduren plaatsvinden. Hierdoor is er geen verzuim in werktijd. Werkgevers zijn dan, zo is mijn ervaring, eerder bereid om kosten te vergoeden.

Ervaringen van mijn klanten
De coach is open en eerlijk. Veel inzet.
Goed vond ik dat huiswerkoefeningen en -vragen ‘maatwerk’ waren. Er werd serieus gekeken naar en gereageerd op de uitwerking van de oefeningen.
Ik leerde dat ik nog een hele tijd te gaan heb in het arbeidsproces en dat ik me veel actiever zal moeten gaan oriënteren op wat ik werkelijk wil met voor mij belangrijke bouwstenen en waar ik dat eventueel zou willen. Dat geeft me kaders mee om gerichter keuzes te kunnen maken.
Ik heb voor mezelf een aantal zaken weer wat scherper op mijn netvlies staan. Dat helpt mij om het een en ander op een rij te zetten.
DB, leidinggevende, 54 jaar

Josien heeft mij zeer zeker goed op weg geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Door haar professionele en tevens warme persoonlijke aanpak heeft zij mij de juiste tools aangereikt en geleerd deze tools maximaal te benutten. Door tal van redenen was ik het overzicht en daarbij, na het verlies van mijn baan, mijn zelfvertrouwen kwijt geraakt. Mede door haar begeleiding heb ik dit weer terug en heb ik, op 58 jarige leeftijd, inmiddels een nieuwe baan gevonden.
Josien, dank je wel voor alle moeite die je hebt genomen om mij daar te krijgen waar ik nu weer ben. Mensen zoals jij maken de maatschappij weer menselijk!
Nancy van Hek-Koymans, gemeenteambtenaar

Josien is een prettige coach: ze bereidt de gesprekken goed voor en zorgt voor een rustige en open sfeer. Ze is geconcentreerd, luistert goed en stelt de juiste vragen.
Wetgevingsjurist bij de rijksoverheid

Ik had niet verwacht dat ik in zo’n korte tijd nog wezenlijk nieuwe dingen over mezelf zou ontdekken. Dingen waar ik niet alleen in mijn baan, maar ook privé mijn voordeel mee kan doen. Ik heb ontdekt dat je zelfs als vijftiger nog een heleboel dingen over jezelf kan leren en ontwikkelen.
MV, 54 jaar

Vragen
Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt over Breng leven in je loopbaan. Hier vind je het antwoord op vragen die mij vaak worden gesteld.
Kan dat wel: opnieuw naar je loopbaan kijken als je 40+ bent?
Ja, dat kan en is zelfs nodig! Doorwerken tot je 67e vraagt om herbezinning en actie in de tweede helft van je loopbaan. Dat is hét moment waarop je de aandacht en het reflectievermogen hebt om terug te kijken. Maar ook de veerkracht om keuzes te maken voor de rest van je werkzame leven.

Ik houd van flexibiliteit. Waarom moeten we werkafspraken maken?
Het woord ‘afspraken’ geeft aan dat er geen sprake is van vrijblijvendheid: op afspraken kun je iemand aanspreken. Ik wil hiermee benadrukken dat we allebei ons werk moeten doen, jij als deelnemer, ik als begeleidende coach. Bij de start van het programma spreken we een werkrelatie af op basis van gelijkwaardigheid. Bij mij kun je erop rekenen dat ik je deskundig begeleid en je ondersteun bij je ontwikkeling. Ook garandeer ik je vertrouwelijkheid. Van jou als deelnemer verwacht ik dat je actief meewerkt

Ik ben niet zo’n schrijver. Is zo’n reflectieverslag na een coachgesprek echt nodig?
Veel mooie zinnen schrijven is niet nodig. Het gaat erom dat je in je eigen woorden een verslag maakt. Ik heb gemerkt dat deelnemers het nuttig en verrijkend vinden om dit te doen. Het ondersteunt hen in hun loopbaanontwikkeling. Door het schrijven houden zij de ervaringen die ze opdoen, beter vast. De ervaringen worden minder vrijblijvend. Ze staan stil bij wat er aan de orde is geweest. Als deelnemer beschrijf je wat je is bijgebleven en wat je heeft aangesproken. Verder welke conclusies je verbindt aan wat er is besproken en wat je in de praktijk hiermee gaat doen.

Hoe weet ik dat ik bij jou in goede handen ben?
Als gediplomeerd coach ben ik aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO; aansluitnummer 5056). Dat betekent dat ik werk volgens de ethische code van deze beroepsorganisatie. Uitgangspunt van de code is: respect, integriteit, verantwoordelijkheid en professionaliteit.
Als je klachten hebt over mijn handelen of nalaten, laat het me weten. Het werkt het beste als je dit zo snel mogelijk met mij bespreekt. Misschien zijn er misverstanden die we in een gesprek uit de weg kunnen ruimen. Wanneer het niet lukt de problemen rechtstreeks met mij op te lossen, is het mogelijk om een klacht in te dienen bij de klachtencommissie van de NOBCO.
Zowel de gedragscode als het klachtenreglement van de NOBCO krijg je uitgereikt bij de start van het traject.

Ik houd helemaal niet van dat kijken naar mezelf. Is dit traject iets voor mij?
Daar kan ik kort over zijn: nee. Het traject vraagt om zelfreflectie, open en eerlijk over jezelf zijn. Het is de bedoeling dat je gespreksverslagen schrijft en de thuiswerkopdrachten uitvoert. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Als je daar geen zin in hebt, kun je je geld beter besteden aan iets anders besteden.

Lijkt dit traject je iets? Meld je aan!
Wil jij ook leven in je loopbaan? Meld je aan voor het Loopbaanvitaliteitsgesprek.
Wil je meer weten? Bel me gerust (070 3175658 / 06 12650357) of mail me.  

 


► Foto boven: Gerd Altmann
► Foto midden: VonSinnen