Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Hoe hoog is jouw ‘oma vertelt’-factor?


Voor het eerst in de geschiedenis zijn er vier generaties op de werkvloer. Nee, niet de generaties van oma-moeder etc. Als de wetenschap het heeft over generaties, bedoelt men leeftijdsgroepen van 15 jaar.

Hoezo vier generaties?
Startend vanaf geboortejaar 1940: 1940-1955 (babyboomers), 1955-1970 (X-generatie; de grootste groep binnen de publieke sector), 1970-1985 (pragmatische generatie) en 1985-2000 (Y-generatie; de kleinste groep ambtenaren). De nieuwste generatie, geboren tussen 2000-2015 (generatie Z, de bewuste generatie) laat ik hier buiten beschouwing, omdat de meeesten pas over een paar jaar aan het werk zullen zijn. Tot welke generatie behoor jij?

Elk mens is toch uniek?
Klopt. Je bent veel meer dan ‘alleen maar’ lid van een generatie. Je bent een individu met een persoonlijk verhaal. En toch: zet generatiegenoten bij elkaar om iets op te lossen en ze gaan automatisch aan de slag in de patronen die passen bij hun generatie. Elke generatie heeft haar eigen identiteit: een manier om dingen te doen en te bekijken.

Samenwerking tussen generaties gaat niet altijd goed
De ene generatie voelt zich vaak belemmerd door de andere. Vooral de jongste generaties zeggen dat ze tegen een muur aanlopen van oudere collega’s: ‘Die willen niet’. Terwijl die best wel willen, maar niet weten hoe ze uit hun ingesleten patronen kunnen komen.

Dit zijn de grootste valkuilen
Denken dat anderen denken zoals jij, en dingen op dezelfde manier ervaren. Vasthouden aan de bestaande cultuur, omdat jongeren als ‘vernietigers’ worden gezien. Negeren van spanningen tussen generaties. En als het al tot praten komt: blijven steken in beschuldigingen.

Het kan anders en beter!
Babyboomers delen graag hun grote kennis en ervaring. X’ers hebben een goed oog voor verschillen en weten die te gebruiken. Pragmatici zijn meesters in het versnellen van processen. Y’ers zijn grenzeloos innovatief. Elke generatie heeft haar eigen kracht. Hoe kun je die kracht benutten en elkaar aanvullen? Doe je voordeel met de generatietips.

Tip voor babyboomers
Let op je ‘oma vertelt’-factor. Die kun je herkennen aan opmerkingen als: ‘Vroeger was het beter’, of: ‘Dit deden wij vroeger ook en het werkte niet’. Collega’s die ‘vroeger’ niet hebben meegemaakt, kunnen niet veel met deze opmerkingen. Gebruik liever je ervaring om vragen te stellen over het hier en nu.

Tip voor X’ers
Zet je verbindende kracht in om met de andere generaties te werken. Trek samen op en maak gebruik van de verscheidenheid om je heen. Kijk wat er al goed gaat, wees realistisch en mix ideeën tot een perfecte uitkomst.

Tip voor pragmatici
Laat je niet opslurpen door de oudere generaties. Zet je in om besluit- en beleidsvorming te versnellen. Doe dit respectvol, zodat je andere generaties enthousiast maakt. Want wie wil er nou niet sneller vergaderen …

Tip voor Y’ers
Zoek contact met de oudste generatie. Je zult ontdekken wat jullie delen: vrijheidsdrang, gedrevenheid en openheid. In deze samenwerking kun je veel van elkaar leren

Ga voorbij het hokjesdenken!
Zorg dat je in teams verschillende generaties tegenkomt. Vaak heb je de ervaring van ouderen nodig om de innovatiekracht van jongeren te benutten.

Meer weten?
Vraag me om een training over generaties te geven in jouw organisatie. Ik kom graag naar je toe.
Een handig en informatief boek over generaties op de werkvloer is Generaties! Werk in uitvoering. Hoe alle generaties onze cultuur veranderen van Aart Bontekoning.

► Fotocollage boven van links naar rechts: Søs, Vigan Hajdari, Fabien, Leon Birdi
► Foto rechts: Palmer

Janneke Sinot (BoekenBusiness) zegt: 16-04-2014 12:15
Josien, wat een ontzettend leuke blog! De verleidelijke kop trok me vanuit je nieuwsbrief direct hiernaartoe. Meteen mijn persoonlijke 'tip voor X'ers' erbij gezocht, natuurlijk. Bedankt.
Josien Sneek zegt: 18-04-2014 21:26
@Janneke Sinot: dank voor je reactie. Fijn om te lezen dat de inhoud je aansprak en dat je aan de slag kunt met de generatietip.
Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.