Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Mag ik even tegen uw jas aan slapen?


Parijs. Een winterse zaterdag tegen middernacht. Na een prachtig concert neem ik de metro terug naar het hotel. Het is druk. Vanaf mijn zitplaats zie ik een paar meter verderop een stel jongens die erg veel plezier met elkaar hebben. Iets teveel op, dat is duidelijk. Uit mijn ooghoeken houd ik ze in de gaten.

Contact
Een van hen kijkt mijn kant op. Hij aarzelt. Maar opeens zit hij naast me. Hij mompelt dat hij niets kwaads van plan is, maar hij vindt mijn paarse jas zo mooi en zacht. ‘Mag ik even tegen uw jas aan slapen?’ In mijn beste Frans vertel ik hem dat ik de volgende halte eruit ga en dat ik hem dus niet van dienst kan zijn. Met een glimlach stap ik uit, op zoek naar de overstaproute.

Liefde op het eerste gezicht
Ik koop niet vaak iets impulsiefs. Maar deze jas is een uitzondering. Toen ik hem zag, was ik meteen verkocht. Hij is knalpaars! Wat ben ik blij dat ik ooit deskundige hulp heb ingeroepen om kritisch naar mijn kledingstijl en -kleur te laten kijken. Anders had ik deze jas nooit durven kopen.

Jezelf blootgeven
Het was toen best wel even slikken: in je ondergoed staan bij twee vrouwen die je net een uur kent. En die ook nog met een kennersoog je lijf en daarna je kleding in ogenschouw nemen. Hun kleur- en stijladvies zorgde ervoor dat ik met verdriet afscheid nam van mijn lievelingskleur kobaltblauw. Die bleek echt niet bij me te passen. Gelukkig kreeg ik er andere kleuren voor terug, zoals paars.

Saai
In mijn praktijk kom ik ze regelmatig tegen: ervaren ambtenaren die heel deskundig zijn. Hun uiterlijk nemen ze minder serieus. Ouderwets of juist te jeugdig, fantasieloos, zonder kleur. En dat terwijl je maar één keer een eerste indruk kunt maken. En onderzoeken telkens weer aantonen dat kleding daarbij een hele belangrijke factor is.

Hoe laat jij jezelf zien?
De buitenkant is een reflectie van je binnenkant. Wat zegt die oude jas over hoe jij in de wereld staat? Hoe fris ben jij in je denken en voelen? Niet alleen je buitenkant is na 40 jaar veranderd, ook je binnenkant heeft zich gevormd. Net als bij kleding heb je zelf ook met slijtage te maken of met dingen die niet meer bij je passen. 

Heb je behoefte aan een opfrissing?
Coaching leert je om op een eerlijke manier naar jezelf te kijken. En sterker te staan in je loopbaan.

► Foto rechts gemaakt door mijn echtgenoot Christiaan Bijl

Nan Banens zegt: 07-09-2015 17:08
Geweldig hoe treffend je de balans tussen binnenkant en buitenkant beschrijft. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Het is voor mij de reden geweest om in mijn werk als loopbaancoach ook kleur, stijl- en imago-advies aan te bieden. Wat is er nou mooier dan dat je aan de buitenkant kunt laten zien wie je aan de binnenkant bent!
Josien Sneek zegt: 09-09-2015 14:53
Dank voor je reactie Nan en voor je compliment. Fijn om te lezen dat je als 'expert' herkenning ziet in de verwevenheid van binnen-en buitenkant. Veel succes en plezier bij je mooie werk!
Marieke Gels zegt: 09-01-2019 16:48
leuk aandacht voor je zichtbaarheid. Niet alleen van binnenkant naar buiten maar ook van buiten naar binnen. Kleuren hebben een frequentie en die doet iets voor je gemoed als ook communiceert naar de ander. Ik vind het geweldig als ik oudere vrouwen zie die dat heel goed begrepen hebben.
Josien Sneek zegt: 09-01-2019 17:51
Dank je wel voor je reactie, Marieke! Ik herken precies wat je schrijft over het effect van het dragen van kleur. Als ik deze jas draag, voel ik de energie door me heen stromen. Plus, als bijzonder extraatje, de herinnering aan deze ervaring in Parijs en het mooie concert!
Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.