Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Zeven manieren om als 40+’er je loopbaan te verknoeien


De arbeidsmarkt ziet een 40+’er als een ‘oudere werknemer’. Jammer. Het is onnodig negatief en ook niet waar: met 40 ben je nog niet eens op de helft van je loopbaan. Het is echter wel verleidelijk om je te gedragen naar het vooroordeel. Zeven manieren om een drama te maken van de tweede helft van je loopbaan.

Niks aan je loopbaan doen
Je ziet je werk vooral als een middel om te voorzien in het levensonderhoud van jezelf en je naasten. Het is onderdeel van je vaste patroon. Er zijn zoveel andere dingen die je veel belangrijker vindt. En ach, dat je geen plezier in je werk hebt, hoort er nu eenmaal bij.

Persoonlijke ontwikkeling is zweverig gedoe
Je bent nog steeds dezelfde als 15 jaar geleden. Wat is er mis met je hechten aan dingen en ze gewoon blijven doen? Die vertrouwde vrienden kennen je goed en weten precies wat je wel en niet wilt horen. Je hebt geen behoefte aan nieuwe mensen ontmoeten of het ontwikkelen van andere interesses.

Niet investeren in bijscholing, opleiding of training
Je kunt je niet eens meer herinneren wanneer je voor het laatst naar een cursus ging. Dat gedoe hoeft gelukkig niet meer, want je zit al zo lang in het vak dat je alles weet. Je hoort wel eens wat over de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt, maar daar hou je je niet mee bezig.

Blijven doen wat je altijd deed
Je bent een superspecialist, een echte vakman en daar ben je trots op. Voor zo iemand is altijd werk te vinden, denk je. Dat is makkelijk, want je hoeft er geen rekening mee te houden dat je ooit nog eens moet veranderen van functie.

LinkedIn is nergens voor nodig
Wat ben jij blij dat je niet op LinkedIn zit. Al dat opschepperige gedoe, die vriendjespolitiek. Niets voor jou. Nergens voor nodig ook, want iedereen weet je toch wel te vinden als ze je nodig hebben. Dat de meeste vacatures tegenwoordig worden vervuld via netwerken, gaat aan jou voorbij.

Vitaliteit is maar een modewoord
Je gezondheid heb je niet in de hand, toch? Dat bewijzen al die stugge rokers die heel oud zijn geworden. En als je stopt met roken, kom je kilo’s aan – dat weet iedereen. Jij bent wie je bent en dat geldt ook voor je gewicht, kleding en kapsel.

De tijd uitzitten tot je pensioen
De hogere pensioenleeftijd is een flinke tegenvaller. Je bent erg teleurgesteld dat je veel langer door moet werken. Wat enorm helpt, is erover mopperen bij je collega’s en telkens weer, tot vervelens toe, de vraag stellen: ‘Hoe lang moet jij nog?’

Wil jij de tweede helft van je loopbaan succesvol en plezierig maken? Vraag een gesprek met me aan – dan weet je zeker dat je dat voor elkaar krijgt!► Foto boven: Gerd Altmann
► Foto zijkant: mijn dierbare vriend Otto Staal (moge hij rusten in vrede)

 

s.j. loeve zegt: 05-12-2018 14:55
Van 'hoe lang moet ik nog? naar 'hoe lang mag ik nog!'
Josien Sneek zegt: 05-12-2018 17:42
@s.j. loeve: dat zou geweldig zijn! Ik wens het iedereen toe op die manier in zijn/haar werk te staan!
Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.