Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Van buikpijn naar loopbaanjeuk


Eerst denk ik dat ik droom. Maar ik kijk op de wekker en die toont 03.12 uur. Het is midden in de nacht. Ik ben wakker geworden van de pijn. Dit is helemaal nieuw voor me. Ik probeer te ontspannen. Draai op de andere zij. Verander mijn slaaphouding. Krul in elkaar en lig dan weer languit. Het helpt niet. De pijn neemt toe.

Buikpijn
Mijn man is een lichte slaper en daarom probeer ik zo min mogelijk geluid te maken. Als ik de pijn niet meer aankan, ga ik dieper ademen. Ik smoor mijn kreten in het kussen. Tevergeefs - hij wordt wakker. Ik kom nauwelijks uit mijn woorden als ik beschrijf wat er aan de hand is. Voedselvergiftiging? Blindedarmontsteking? Geen flauw idee, maar er moet wel iets gebeuren, want dit houd ik niet lang meer vol. In een flits denkt mijn man aan de homeopathische druppels die ik lang geleden wel eens gebruikte. Ik kan niets anders verzinnen en neem ze in.

Verdwenen
Of het nou het placebo-effect is of niet, in korte tijd verdooft de pijn. Ik val weer in slaap. In de loop van de dag is de pijn nog steeds aanwezig, maar minder. Ik ben moe en heb weinig energie. De volgende dag vraagt mijn man hoe het met de pijn is en tot mijn verbazing antwoord ik dat die weg is. Ik heb er helemaal niet meer aan gedacht en ben gewoon actief. Alsof er gisternacht niets is gebeurd.

Automatische piloot
Wat een vreemde ervaring. Toen de pijn er was, kon ik aan niets anders denken. Hij bepaalde mijn handelen en mijn gevoel. Nu mijn lijf weer alles doet, is er blijkbaar ergens een knopje ingedrukt. Ik sta niet meer stil bij mijn lichaam en functioneer op de automatische piloot.

Loopbaanjeuk
In mijn hoofd roept een stem: ‘Hé, met je loopbaan was het precies hetzelfde!’ Tja, dat klopt. Ik ging pas nadenken over mijn werk en wat ik wilde worden als ik groot was, toen mijn juristenbestaan begon te kriebelen. Dat maakte geen enkele indruk op me. Een beetje krabbelen en de kriebel was over. Het werd pas menens toen er flinke jeuk ontstond. Toen moest ik wel reageren.

Dat heb ik niet nodig
Ben jij net zoals ik? Dan ben je iemand die niet stilstaat bij zijn loopbaan totdat je baan wordt opgeheven. Of er bezuinigd wordt en jij degene bent die binnen je leeftijdsgroep pech heeft en moet vertrekken. Die niets doet aan netwerken en het woord alleen maar kent uit een workshop, van heel lang geleden. Die geen LinkedIn-profiel heeft, want ‘ik heb het hier reuze naar m’n zin, dus waarom zou ik meedoen aan die opgeblazen onzin?’

Periodiek onderhoud?
Ach, zolang het goed gaat, gaat het goed. Geen vuiltje aan de lucht, alles loopt vanzelf. Niet dus! Dat lijkt maar zo. Het lichaam vraagt om onderhoud: gezond eten, veel beweging, de nodige rust. En zelfs dan kan er nog wel eens iets gebeuren midden in de nacht … Met een loopbaan is het precies zo. Ook die vraagt om onderhoud. Als de nood aan de man komt (ontslag, bezuiniging, fusie, nieuwe leidinggevende met wie het contact niet soepel ‘loopt’), is het te laat om helemaal vanaf nul te beginnen. Daar heb je geen tijd meer voor.

Achterstallig onderhoud!
Je achterstand haal je niet meer in! Als je nog moet beginnen met netwerken als je baan op de tocht staat, komt er veel te veel druk op de ketel. Dan krijgt elke ontmoeting iets krampachtigs en reken maar dat je gesprekspartner dat merkt. Staat je LinkedIn-profiel in de slaapstand en weet je nauwelijks meer hoe het werkt? Dan kost het je enorm veel tijd om je weg te leren kennen in dat grote geheel. En je netwerk stelt op LinkedIn natuurlijk niets meer voor, dus daar heb je niks aan.

Werken aan je loopbaan
Er zit niets anders op dan te werken aan je loopbaan als dat nog niet nodig lijkt. Dat is niet alleen veel handiger, maar ook veel leuker. Neem de tijd om te dromen over wat je hierna graag wilt. Wat is jouw vervolgstap? Wat wil je echt niet meer doen? Wat wil je graag behouden? In alle rust hierover nadenken geeft niet alleen energie, maar gek genoeg ook al direct plezier in je huidige werk. Je kijkt met andere ogen, staat open voor nieuwe ervaringen.

Wacht niet totdat het te laat is …
Doe je werk niet op de automatische piloot. Werk aan je loopbaan juist als alles nog ‘gewoon’ goed gaat. Wacht niet totdat het onontkoombaar is. De lange loopbanen van tegenwoordig schreeuwen om een regelmatige onderhoudsbeurt. Kom in actie en gun jezelf een verfrissende APK!

Is jouw loopbaan toe aan een opfriser?
Ontdek hoe je dat in één gesprek voor elkaar krijgt. 

Janneke zegt: 02-09-2015 11:22
Wat een geweldige kop: van buikpijn naar loopbaanjeuk!
Josien Sneek zegt: 02-09-2015 11:37
Dank je wel voor je reactie Janneke! Komende van een taalexpert en schrijver zoals jij neem ik dit compliment dankbaar in ontvangst. Niet alleen tijdens het schrijven van mijn boek (met jullie als uitstekende boekencoach), maar nog steeds doe ik mijn voordeel met wat ik van jullie mocht leren. Taal, schrijven - het blijven prachtige manieren om mensen met elkaar te verbinden.
Nan Banens zegt: 07-09-2015 16:44
Wat een super vergelijking Josien. Ik ben het van harte met je eens dat een loopbaan (en ook een imago) APK zoveel positieve invloed heeft.
Josien Sneek zegt: 09-09-2015 15:00
Bedankt voor je reactie Nan. Zegt het voort: neem loopbaankriebels serieus! Voor auto's is periodiek onderhoud standaard. Voor mensen in hun werk helaas nog niet ...
Marjanne zegt: 03-05-2016 15:34
Dag Josien, wat een geweldige titel van je blog. Nu kriebelt het bij mij om zo ook iets leuks te verzinnen :-)
Josien Sneek zegt: 03-05-2016 20:21
Dank voor je compliment Marjanne! Heel leuk om te lezen dat de titel je inspireert. Het creatieve proces van het schrijven blijft me verbazen. Ideeën komen op de gekste momenten en manieren binnen. Bij mij vaak als ik onder de douche sta. Misschien bij jou ook??
Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.