Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Ben jij al met PP?


Wat een voordeel om een ervaren werknemer te zijn. Je kent het klappen van de zweep, ze kunnen je niets nieuws meer vertellen. Een reorganisatie? Ach, het zal jouw tijd wel duren. De vorige keer hadden ze toch ook van die mooie plannen? Nou, jij weet dat er niets van terecht is gekomen. Kalm aan dus.

Je staat stil in je werk, in je loopbaan. Zonder dat je het merkt, ben je aan het roesten. Hoewel je nog lang niet de leeftijd hebt, ben je qua mindset al aardig met pensioen. Psychisch pensioen: PP. Makkelijk, want dat geeft rust. Niets mis mee, toch?

Ai! Daar is heel veel mis mee. De ontwikkelingen binnen de overheid gaan sneller dan ooit. Volop beweging, verandering van taken en verantwoordelijkheden. Outsourcing, decentralisatie, samenvoeging, afstoting – wie had zo’n tien jaar geleden kunnen denken dat dit termen waren om de dynamiek (dynamiek?) binnen het openbaar bestuur te beschrijven?

En op de arbeidsmarkt? Daar gaan de veranderingen nog sneller. Vaste contracten zijn een uitzondering geworden. De flexibele ‘schil’ van tijdelijk inzetbaar personeel deed al een tijd geleden zijn intrede. Er is een ongelooflijk hoog aantal zzp’ers, met de grootste stijging binnen de leeftijdsgroep van 40+’ers. De band met de werkgever wordt steeds losser. Van jou als moderne ambtenaar wordt verwacht dat je interesse toont voor al die ontwikkelingen en veranderingen.

Stilstand is achteruitgang. Als jij indut, wordt je afstand tot de ‘buitenwereld’ steeds groter. En vergis je niet: als 40+’er heb je alleen al door je leeftijd een nadeel op de arbeidsmarkt. Je wordt gezien als ‘een oudere werknemer’, ook al zie je jezelf niet zo. In groot contrast hiermee is het feit dat een loopbaan veel langer duurt dan ‘vroeger’. De meeste regelingen voor vroegtijdig vertrek zijn opgeheven en de pensioenleeftijd wordt opgerekt. Misschien besef je het niet, maar met 40 ben je nog niet eens op de helft van je loopbaan. Alle reden dus om flink in actie te komen en aandacht te hebben voor je eigen loopbaan.

Hoe je dat doet? Door plannen te maken voor de jaren die je nog werkt. Kijk waar je staat, wat je hebt gedaan, maar vooral: wat je wilt met de rest van je loopbaan. Verder op je huidige weg? Overweeg dezelfde functie bij een andere werkgever. Dat zorgt voor een nieuwe kijk op je werk. Misschien is een stage mogelijk of een detachering, als een echte overstap je net iets te ver gaat.
Wil je ‘gewoon’ blijven doen wat je altijd hebt gedaan? Oké, maar zorg dan wel dat je nieuwe ontwikkelingen in je vak goed bijhoudt. Er is niets ‘ouder’ dan een medewerker die tien jaar geleden voor het laatst op cursus was.

Er zijn nog andere manieren om nieuwe energie op te doen. Ben je medewerker op onderwerp A? Wat denk je van een switch naar onderwerp B? Juist het leren van nieuwe dingen houdt je actief. Bovendien ben je dan breder inzetbaar, geen overbodige luxe bij een lange loopbaan. Je komt in contact met andere mensen, andere discussies en afwegingen. Wees niet bang om je deskundigenstatus te verliezen. Je krijgt er nieuwe energie voor terug.

Actief zijn met je loopbaan? Dat kun jij ook. Het begint met het besef dat stilstaan geen optie is. Start je ontdekkingsreis naar de toekomst. Zoek je een partner die je een frisse blik geeft op jezelf en je loopbaan? Ik reis graag met je mee. Bel me op 070 317 56 58.

► Foto boven: Monika
► Foto zijkant: Lisa Baird

Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.